banner

Hiekkapuhallus

Mitä on hiekkapuhallus?

Lyhyesti läpi käytynä hiekkapuhalluksen tarve tuotantoprosessissa, tarvittavat laitteet ja suojaimet

Teräsraepuhallus, suihkupuhdistus tai kansan kielellä kutsuttu hiekkapuhallus, on tekniikka, jota käytetään yllättävän monilla teollisuuden aloilla. Se on pintoja puhdistava ja valmisteleva prosessi, jossa puhallusaine ammutaan suurella paineella käsiteltävää tuotetta kohden. Puhallus on olennainen vaihe ennen lopullista pintakäsittelyä, koska sen avulla puhdistetaan ja muokataan pinnan profiilia pinnoitteen tai liiman paremman tarttuvuuden varmistamiseksi. Yleisimpiä puhallusaineita ovat hiekka, teräsrae, lasikuulat- ja hiutaleet sekä alumiinioksidi (kuona).

Hiekkapuhallus on nopea ja siinä mielessä taloudellinen menetelmä. Sen avulla voidaan käsitellä suuria alueita lyhyessä ajassa, mikä vähentää projektien kustannuksia ja aikatauluja. Hiekkapuhallus vähentää manuaalisen puhdistuksen ja hionnan tarvetta, mikä olisi aikaa vievää ja kallista. Sen tehokkuus ja taloudellisuus tekevät siitä arvokkaan työvaiheen monilla eri teollisuudenaloilla, ja sen rooli pintakäsittelyprosessissa on korvaamaton.

Hiekkapuhalluksessa käytettävät laitteet ja suojavarusteet

Hiekkapuhalluksessa käytetään siihen suunniteltuja hiekkapuhalluslaitteita. Markkinoilta on saatavilla monenlaista sovellusta ja ratkaisua eri budjettiluokista. Jos etsit ammattikäyttöön suunniteltua ja tarkoitettua laitetta, niin kannattaa unohtaa muutaman satasen rimpulat ja olla valmis sijoittamaan muutama tonni kunnon laitteeseen.

Puhallusprosessissa turvallisuus on olennaisen tärkeää, ja käyttäjien on käytettävä asianmukaista suojavarustusta. Me suosittelemme jokaisen hiekkapuhaltajan käyttävän hiekkapuhallukseen suunniteltua kypärää, haalareita ja käsineitä. Hiekkapuhalluskypärälle tuotavaan hengitysilmaan tulisi käyttää siihen suunniteltua hengitysilmaletkua ja hengitysilmansuodatinta. Normaalia paineilmaletkua ei ole suunniteltu hengitysilman käyttöön ja siitä todennäköisesti irtoaa elimistölle haitallisia yhdisteitä sekä hiukkasia.

Näillä hiekkapuhallukseen tarkoitetuilla varusteseteillä pääsee nopeasti alkuun hiekkapuhallustyössä. Katso tuotevalikoimastamme hiekkapuhallukseen tarkoitetut suojainvarustesetit Comfort ja Aspect.

Hiekkapuhalluslaitteet

Hiekkapuhalluslaitteet ovat olennaisia teollisuuden ja kunnossapidon sovelluksissa, joissa tarvitaan pintojen puhdistusta, ruosteen poistoa tai maalin irrotusta, ennen seuraavaa pintakäsittelyvaihetta. Nämä laitteet käyttävät paineistettua ilmavirtaa, jonka mukana puhallusmateriaali, kuten hiekka, lasikuula tai agressiivinen alumiinioksidi puhalletaan suurella paineella kohti kohdepintaa. Suihkupuhdistustyö puhdistaa käsiteltävän pinnan ja on esikäsittelyvaihe, ennen varsinaista pintakäsittelyä, kuten maalaamista. Ammattilaiskäyttöön tarkoitetut hiekkapuhalluslaitteet on suunniteltu kestämään jatkuvaa käyttöä ja mahdollistamaan tarkan puhdistustehon säätelyn, mikä on kriittistä esikäsittelyvaiheen kannalta. Turvallisuus, tehokkuus ja tarkkuus ovat avaintekijöitä valittaessa hiekkapuhalluslaitteita ammattimaiseen käyttöön.

Kuinka suuren kompressorin tarvitsen hiekkapuhalluslaitteelle?

Paineilmakompressorilta vaadittava ilmanmäärän tuotto riippuu hiekkapuhallussuuttimen suutinkoosta. Ohessa tekemämme suuntaa antava taulukko, joka antaa suuntaa sille, että minkä kokoisen paineilmakompressorin tarvitset puhallustyön suorittamiseen. Jos sinulla paineilmakompressori jo hankittuna, niin taulukosta näet minkä kokoinen hiekkapuhallussuutin olisi sopiva. 6-7 bar on optimaalinen syöttöpaine laitteelle. Kannattaa huomioida kompuran mitoituksessa myös se, että jättää varaa tarvittaessa muullekin kalustolle.

Huomaa, että suutinkoolla on suuri vaikutus työnopeuteen ja puhalluksen tehokkuuteen. Liian pieni hiekkapuhallussuutin hidastaa työtä huomattavasti ja tulee lopulta aina kalliimmaksi vähänkin suuremmissa kohteissa. Suuret paineilmakompressorit eivät ole ilmaisia, mutta kenttäprojekteissa ne ovat välttämättömiä. Suosittelemme ehdottomasti vuokraamaan suuremman kompressorin, mikäli kohde on kertaluonteinen, eikä sen vuoksi halua investoida omaan koneeseen. Vuokrahinta säästyy takaisin päivittäin moneen kertaan. Suutinkokoa ei siis kannata alimitoittaa kompressorin mukaan, mikäli projekti on suurempi tai puhallustyötä tehdään säännöllisesti esim. omassa tuotannossa.

Hanki ammattilaisen hiekkapuhalluslaite ja varusteet. Valikoimistamme löydät myös hiekkapuhalluksessa käytettävät suojaimet. Hiekkapuhalluskypärä ja hiekkapuhallushaalarit suojaavat työntekijän.

Ota tarvittaessa yhteyttä myyntiimme!

SERSALE OY Maalauslaitteiden erikoisliike

02 4384 615
info@sersale.fi

Aukioloajat

Maanantai-perjantai: 08.00- 16.30

Toimipisteemme sijaitsee Raisiossa
Huhkon teollisuusalueella, aivan
Turun rajalla.

Tuijussuontie 4
21280, Raisio
Lähellä paikkaa Turku


Luotettava kumppani
logo